Budite ponosan vlasnik lijepog osmjeha – odluka je na vama!

Mobilni ortodontski aparatić najčešće se koristi u dječjoj dobi, no mogu ga koristiti i odrasli s blažim ortodontskim anomalijama.

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije čiji je cilj, uz dijagnostiku, prevenciju i ispravljanje nepravilnog položaja zubi te nepravilnog zagriza (malokluzije), kod pacijenata  poboljšati izgled njihovih zubi, a time i samog osmijeha i lica.

Pravilan odnos gornje i donje čeljusti – odnosno pravilan zagriz – omogućuje ravnomjeran prijenos žvačnih sila, što zube štiti od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja, ali i čuva potporno tkivo zuba.

Zašto je važna ortodontska terapija?

Lijepi zubi znatno pridonose samopouzdanju, a uz estetsku važnost, treba naglasiti da pravilan odnos zubi i čeljusti osigurava zdraviji žvačni sustav. Pravilno postavljeni zubi omogućuju jednostavnije održavanje higijene, što umanjuje rizik nastanka karijesa i parodontalnih bolesti poput parodontitisa.

Ortodontski aparat sastoji se od bravica koje se postavljaju na sjekutiće, očnjake i premolare, prstenova koji se postavljaju na molare te od žica koje povezuju bravice s prstenovima, stvarajući tako jednu cjelinu.

U ortodonciji ortodontski aparatić osnova je ortodontske terapije, a ima ulogu ispravljanja nepravilnog položaja zubi i vilice.


Ortodoncija i ortodontski aparatić?

Ortodoncija je specijalna grana stomatologije koja se bavi dijagnosticiranjem, prevencijom i korekcijom nepravilno postavljenih zuba i čeljusti. Osim toga, bavi se i pogrešno usklađenim uzorcima zagriza.

Ortodontski aparatić osnova je ortodontske terapije, a ima ulogu ispravljanja nepravilnog položaja zubi i vilice.

Ortodoncija uljepšava vaš izgled.

Koja je razlika između mobilnog i fiksnog ortodontskog aparata?

Postoji niz razlika, ali osnovna razlika između mobilnog i fiksnog ortodontskog aparata je u tome što mobilni aparatić pacijent po potrebi, može skinuti sam, dok fiksni aparatić na zubima ostaje cijelo vrijeme, odnosno do kraja ortodontske terapije. Druga razlika je u tome to se mobilni aparatić izrađuje u zubnom laboratoriju dok fiksni aparatić ortodont postavlja izravno u ustima. Uz to, mobilni aparatić najčešće se koristi u dječjoj dobi, no mogu ga koristiti i odrasli s blažim ortodontskim anomalijama.

Prozirna alternativa aparatića su gotovo nevidljive, udobne udlage koje se izrađuju individualno za svakog pacijenta i mogu se lako skidati. Gotovo nitko neće primijetiti da ga nosite pa će se savršeno uklopiti u vaše životne navike i druženje s drugim ljudima. Izbor i vrsta aparata (mobilnog ili fiksnog), ovisi o dijagnozi, ali i dobi u kojoj je terapija započeta.

Što je retainer?

Retainer je mobilna ortodontska naprava koje se nosi uglavnom noću ili tijekom dana, dok ste kod kuće. On služi za održavanje vaših zubi poravnatima te sprječava njihov povratak u prvobitno stanje. Stoga je njegovo nošenje potrebno shvatiti ozbiljno.

Kako do ravnih zuba? Ortodoncija daje puni odgovor.

Postupak ortodontske terapije sastoji se od nekoliko faza:

  1. Prvi pregled – Preporuke je da prvi djetetov pregled kod ortodonta bude između 6. i 7. godine života, nakon izbijanja prvih trajnih zubi. U toj dobi dijete će imati mješovitu denticiju, tj. mliječne i trajne zube, a ortodont će već tada moći uočiti eventualne ortodontske probleme kod djeteta.
  2. Dijagnostički postupci – U ovom korak ortodont uključuje uzimanje otisaka i zagriza zubi te potrebna rendgenska snimanja.
  3. Plan terapije – Nakon završetka dijagnostičkog postupaka, ortodont će Vam objasniti plan te zajedno s vama odlučiti koju vrstu terapije želite.
  4. Postavljanje fiksnog aparatića – Na dogovoreni termin za postavljanja fiksnog aparatića dolazite bez straha, jer je u potpunosti jednostavno i bezbolno. Aparat se prvo postavlja na gornju, a zatim na donju čeljust, a sam postupak traje otprilike 45 minuta
  5. Redovne kontrole – Kontrolni pregledi najčešće se obavljaju svakih četiri do šest tjedana. Žice na ortodontskom aparatu najprije su tanke, a na svakom sljedećem pregledu stavljaju se sve deblje i deblje. Pacijent to osjeća kao lagano zatezanje nekoliko dana nakon promjene pa u ovom trenutku može osjećati bol u zubima.

Skidanje fiksnog aparata i retencija – Taj dan ćete zasigurno jedva dočekati. Bravice se skidaju jedna po jedna, a zubi se poliraju i pacijent dobiva retainer .

Prozirna alternativa aparatića su gotovo nevidljive, udobne udlage koje se izrađuju individualno za svakog pacijenta i mogu se lako skidati.

Koliko dugo je potrebno nositi ortodontski aparatić?

Fiksni ortodontski aparatić nosi se između 18 i 24 mjeseca. Kod teških slučajeva to može biti i nešto duže.

Prva faza traje od šest do dvanaest mjeseci. Tijekom tog razdoblja zubi se pokušavaju dovesti do oblika idealnog zubnog luka. Druga faza traje oko pet mjeseci i služi za zatvaranje ekstrakcijskih prostora. U trećoj, završnoj fazi ortodoncije, vrši se korigiranje nepravilnog zagriza.

Ortodoncija - Retainer je mobilna naprava koje se nosi uglavnom noću ili tijekom dana, dok ste kod kuće.

Što trebate znati prije nego se javite svom stomatologu – ortodontu?

Za uspješnu ortodontsku terapiju važno je biti upoznat sa svim njezinim aspektima, a to znači da trebate biti:

Pedantni u higijeni

Da biste spriječili razvoj karijesa i drugih bolesti, oralnoj higijeni posvetite posebnu pažnju. Redovito četkanje zuba četkicom i pastom, dopunite ispiranjem tekućinom za njegu usne šupljine. Zube perite nakon svakog obroka i koristite zubni konac.

Pažljivi u hrani

Uslijed nepažljivog žvakanja bravice aparatića mogu se mogu se odlijepiti. Hranu poput jabuka, mesa ili povrća narežite na manje komadiće. Izbjegavajte tvrdu i ljepljivu hranu, sokove i napitke s puno šećera te žvakaće gume. Neprimjerena hrana može izazvati kvarenje zubi i slamanje zubnog aparatića.

Redovni u kontrolama

Nemojte propuštati zakazane termine kod ortodonta. Ne samo zbog toga što ćete time produljiti vrijeme nošenja aparatića, već i zbog toga što se napredak terapije može pratiti jedino uz redovite preglede.

Ostavlja li fiksni ortodontski aparatić mrlje na zubima?

Fiksni aparatić ne ostavlja mrlje na zubima. Bijele mrlje mogu nastati na mjestima oko bravice gdje se, zbog lošeg održavanja higijene tijekom terapije, nakupio plak. Pravilnom higijenom neće ostati nikakve mrlje stoga je potrebno obratiti pažnju na načine četkanja zubi.

Tko je idealan kandidat za aparatić za zube?

Kandidati za postavljanje fiksnog ortodontskog aparatića su svi oni koji imaju određene anomalije zuba ili iz estetskih razloga žele svoj osmijeh učiniti još ljepšim. Osim toga, fiksni aparatić nužan je u situacijama :

  • Ako dišete na usta
  • Preranog gubitka mliječnih zubi, a trajni zubi nisu izrasli duže vrijeme
  • Problema sa žvakanjem hrane zbog nepravilnog zagriza
  • Kada zubom ozljeđujete unutarnju stranu obraza
  • Ako zubi izgledaju nakrivo ili ima premalo mjesta za pravilan razvoj svih zubi

Imate li pitanje o ortodonciji? Pošaljite upit i rado ćemo vam dati odgovor.

Kandidati za ortodonciju - postavljanje fiksnog ortodontskog aparatića su svi oni koji imaju određene anomalije zuba ili iz estetskih razloga žele svoj osmijeh učiniti još ljepšim.