Probleme s desnima nemojte zanemarivati. Javite se svom stomatologu.

Čak 8 od 10 osoba starijih od 35. godina imaju neki od simptoma koji se mogu povezati s parodontnim bolestima.

Liječenje parodonta

Parodontologija

Parodontologija je posebna grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti koje pogađaju parodont, odnosno potporne strukture zuba kao što su kost, gingiva, cement ili parodontni ligament.

Bolesti parodonta uzrokuju patogene bakterije koje se nakupljaju u naslagama plaka i zubnog kamenca. Stoga je za zdravlje parodonta jednako važna redovna higijena koliko i redovno čišćenje zubnog kamenca.

Čišćenje zubnog kamenca spada u neinvazivne, potpuno sigurne i bezbolne postupke čišćenja zubi te redovito održavanja oralne higijene.

Parodontitis - Parodontologija

Gingivitis

Gingivitis je blagi oblik bolesti desni (gingive). Najčešći simptomi gingivitisa su crvenilo, naticanje i krvarenje tkiva desni, a može doći i do pojave edema, povećane pomičnosti zuba ili čak ispadanja zubi. Često ga prate neugodan zadah iz usta.

Parodontitis (parodontoza, periodontitis)

Ako se gingivitis ne liječi najčešće napreduje u parodontitits, odnosno kroničnu upalu debljih struktura koje okružuju zub (periodontalnog ligamenta, gingive, cementa i alveolarne kosti). Parodontitis će se razviti i u slučaju kada se gingivitis, praćen obiljem kamenca ispod ruba gingive, ne liječi na odgovarajući način.

Pravodobno prepoznavanje i adekvatno liječenje ključno je u prevenciji daljnjeg napredovanja parodontne bolesti.